Májka 2022: Sousedské setkání

Dva roky jsme se nemohli setkávat a tak už se nám všem hodně stýskalo po tom, až se konečně zase sejdeme. První událostí po dlouhé pauze bylo pálení čarodějnic.

Jestli se setkání vyvedlo? Počasí nám vyšlo, lidí došlo spoustu a dětí snad ještě víc, díky tomu zavládla skvělá atmosféra a všichni jsme si to náramně užili. Pro lepší náladu nám zahrál folklorní soubor Tachovský Kolowrátek a kapela Maják. Pro děti jsme měli připravenou čarodějnou soutěž a bylo poznat, že to všechny hodně bavilo. Ostatně podívejte se sami na naši krátkou reportáž.

Sousedské setkání po dlouhé pauze

Odpovídal Petr Vrána

Co to tu je na Vysoké za setkání?

Dneska tu máme sousedské setkání, na které jsme se strašlivě těšili, protože ho můžeme pořádat po téměř tří leté pauze. Máme tu oslavu Májky spojenou s dětskými hrami, vystoupením dvou kapel a k tomu spoustu dobrého jídla, pití a zábavy.

Jaké kapely nám tu dnes vystupují?

Jako první vystoupil dětský soubor Tachovský Kolowrátek, který je spojený s Dětským domovem v Tachově a hraje tradiční lidovou muziku v krojích. A dalším vystupujícím je akustická kapela Maják, která hraje spíše táborové písně, ale má v repertoáru i několik rockových pecek.

Dojde také na pálení čarodějníce?

Určitě dojde. Zatím opékáme buřty, buď klasicky přímo na ohni nebo na grilu a na večer máme připravené pálení čarodějnic. Bez toho by nebyla správná čarodějnická noc.

Dětský program

Odpovídala Vendula Machová

Co všechno jsme měli připravené pro děti?

Pro děti tady byla čarodějná kuchyně, kde si mohly na startu vyzvednout lísteček s úkoly. Děti měly za úkol proletět se na koštěti přes sportovní dráhu, potom měly za úkol namalovat si nebo vyrobit strašidlo a pak tady hledaly strašidelné indicie. Za to všechno si pak mohly v čarodějné kuchyni vyzvednout čarodějný lektvar plný myší, hadů a pavouků.

Jaký bude večerní program?

Na noc máme připravenou noční strašidelnou stezku Po stopách čaroděje Oktopuse, ve které se odhaluje děsivá pravda o tom, co tady kdysi v okolí prováděl. Je to osm stanovišť, kde se budou hledat deník mrtvého muže a indície kam dál. Je to okruh, který začíná od devíti hodin večer a je určený pro dospělé a starší děti.

Kolik dorazilo dětí?

Ty jo, my jsme to nespočítali. Odhaduju že zatím tak okolo stovky.

Čarodějné setkání pohledem od grilu

Odpovídal Pavel Hrůša

Co tu máme dobrého pro návštěvníky?

Pro návštěvníky jsem si s kamarády připravil výborný maso, výborný buřty, nakládaný hermelín a dobrou náladu.

Je něco pro příště k vylepšení?

Já si myslim že to nebylo špatný, malinko jsme to přesolili, ale je to o tom, že se člověk každej rok něco naučí. Příští rok to zase bude lepší. Ale nebyl nikdo, kdo by řekl, že by mu to nechutnalo. Naopak říkali, že to je srovnatelný se Zdeňkem Pohlreichem.

Jaký to bylo teď dva roky bez akcí?

Já jsem byl dva roky hrozně smutnej a těil jsem se na cokoliv. Ať bude jakákoliv akce, grilovačka, prostě cokoliv. Ale to myslim nechybělo jenom mně, ale i ostatním lidem.

Dobrá naláda také na baru

Odpovídaly Michaela Dvořáková a Tereza Kořínská

Jaké to je dneska pod širým nebem?

MD: Je to paráda. Vyšlo počasí, to je to hlavní. Je tady spousta lidí, jsme fajn parta, tak je to skvělý.

Je to docela dlouhá doba, co jsme nic nepořádali, nechybělo ti to?

MD: Teď už můžu říct, že chybělo. Já mám vždycky trochu nervíky z toho, aby všechno klaplo, aby všeho bylo dost, aby se nám to povedlo. Ale jak vidím, že už všechno běží, tak samozřejmě chybělo, protože já to mám ráda, já pro tyhle akce žiju.

Jak to dneska proběhlo na baru, byli na tebe návštěvníci hodní?

TK: Jo. Musím říct, že úplně všichni a musím poděkovat všem, kteří dorazili, že se bavili, že si u nás něco dali a doufám, že se to všem líbilo.

Ochutnala jsi něco z našeho jídelníčku?

TK: Měla jsem všechno. Buřta jsem měla z ohně, kterého mi opekl můj muž a krkovici z grilu. A musim poděkovat grillmanovi Pavlovi Hrůšovi, protože to bylo skvělý a boží.

Myslíš, že se to dneska protáhne?

MD: Jelikož už jsme pár akcí společně dělali, tak si myslím, že se to protáhne. Možná i do ranních hodin a myslim si, že se najdou i takoví, kteří tady přespí a všechno nám tu pohlídají, abysme to nemuseli v noci uklízet.

Matouš HORÁČEK
Radní města Tachov (*20. 1. 1985)
OSVČ, marketingový specialista
Více informací
MOJE MĚSTO MI NENÍ LHOSTEJNÉ, VOLÍM TACHOV
Taky vám není jedno, co se v našem městě děje a chcete, aby byl váš názor slyšet? Napište nám svoje náměty a postřehy. Všechny si přečteme a případně dáme rovnou podnět k řešení.